13 de abril de 2021

Scrabble en català -13 D' Abril


 Francesc Gallen:

El 13 d'abril es celebra el Dia Internacional de l'Scrabble, per ser l'aniversari del naixement del seu creador, Alfred Mosher Butts. [https://ca.wikipedia.org/wiki/Scrabble]
Algunes anècdotes curioses...
—Totes les fitxes produïdes, col·locades d'extrem a extrem, arriben a l'equivalent de vuit vegades la volta a la Terra.
— En algun lloc de món hi ha més d'un milió de fitxes de Scrabble perdudes.
— Està disponible en més de 40 països i evoluciona simultàniament amb la llengua de cada un d'ells per oferir la millor experiència de joc [en català ho podeu comprovar consultant el Leximots, www.leximots.cat, http://www.fiscrabble.cat/noves-paraules-lgtbi-al-leximots/].
— L'Scrabble es produeix actualment en 33 idiomes diferents. L'últim idioma que es va introduir va ser l'ucraïnès, el 2006.
— La partida de Scrabble més gran de món es va celebrar a l'estadi britànic de Wembley amb motiu del 50è aniversari del joc, el 1998. Cada fitxa mesurava un metre quadrat i es van necessitar dues persones per aixecar-la. La partida està registrada en el Llibre Guinness dels Rècords.
— Al voltant del món, cada hora s'inicien almenys 30.000 partides de Scrabble.
— El 12 de desembre de 1995 es va jugar a l'Scrabble subaquàtic a la Universitat de Portsmouth en benefici de Children In Need. Es van utilitzar taulers laminats especials i les fitxes tenien pesos de plom.
— Un nen de cinc anys va trucar a la policia de Leicester per queixar-se que la seva germana feia trampes a l'Scrabble.
— Cada any es venen uns 4 milions de jocs a tot el món.
— El joc de l'Scrabble ha aparegut televisivament a Els Simpsons en un episodi en el qual Bart s'inventa la paraula Kwyjibo dient que és un "mico nord-americà calb amb una petita barbeta" per obtenir així més puntuació [al nostre recull de Scrabble de cinema en tenim un munt d'exemples! https://scrabbleescolar.cat/scrabble-de-cinema-canal-de-youtube/].

Gaudim d'aquest dia fent una partida de Scrabble!

#scrabble #diamundialscrabble #diainternacionalscrabble #scrabblecat #català #escrable

No hay comentarios.: